Zaalhockey
Scorebord
Snel naar:
Zaalhockey

Over zaalhockey
Zaalhockey is een leuke afwisseling in de winter en ook zeer leerzaam. De handelingssnelheid, techniek en tactiek gaan in deze periode enorm vooruit. Er wordt ook wel gezegd dat zaalhockey de beste voorbereiding is op de 2e seizoenshelft op het veld!

Zodra de winterstop begint, kunnen hockeyspelers vanaf de 8-tallen verder hockeyen in de zaal. Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari en is een andere type spel dan veldhockey.

Enkele opvallende verschillen zijn:
  • Er wordt in een sporthal gespeeld met balken op de zijlijnen. Hierdoor gaat de bal niet over de zijlijn en kan de balk worden gebruikt als een soort medespeler. Als de bal over de balk gaat volgt een vrije bal voor de tegenpartij. De bal mag genomen worden één meter vanaf de balk.
  • Het veld en de doelen hebben andere afmetingen.
  • In het veld zijn er 5 spelers en 1 keeper.
  • Je hebt een speciale zaalstick en sportschoenen zonder donkere zolen nodig (vanwege strepen op de vloer). Een speciale (enkele) zaalhandschoen is aan te bevelen, maar is niet verplicht
  • Er zijn twee scheidsrechters, buiten de balken.
  • Er wordt door je team een zaalwacht ingedeeld bij thuiswedstrijden om wedstrijden goed te laten verlopen. De zaalwacht houdt o.a. de stand en tijdswaarneming bij aan de wedstrijdtafel en treft voorbereidingen als balken leggen of opruimen bij eerste/laatste wedstrijd van de dag.
Meer gedetailleerde informatie kun je teruglezen in ons zaalhockey handboek.

Competitie & Trainingen
Graag biedt de hockeyclub Waalwijk alle teams de mogelijkheid om te trainen in een zaal, maar de zaalcapaciteit in Waalwijk is ontoereikend. Hierdoor zullen de trainingen voor een aantal teams bij Zidewinde in Sprang Capelle, Sporthal Waspik en in de gymzaal aan de Mesdaglaan in Sprang Capelle plaatsvinden.

De zaalcompetitie start op zondag 1 december en loopt tot en met zondag 16 februari 2020. De trainingen in de zaal beginnen vanaf maandag 25 november en de laatste trainingen zullen plaatsvinden in de week van 3 februari. Voorafgaand aan de start zullen er voorlichtingsavonden zijn.

Wedstrijdduur Zaalhockey
Iedere wedstrijd vanaf de D-jeugd duurt 40 minuten (2x20). Dit gebeurt volgens het schema A-B, B-C, A-C, waarbij A het thuisteam is.

Voor de jongste jeugd E 8-tallen geldt onderstaande:

Net zoals vorig jaar speelt de Jongste Jeugd 'gewoon' competitie. In een blok worden 4 wedstrijden gespeeld (door 4 teams) waarbij het thuisteam de eerste en de laatste wedstrijd van het blok speelt. Een thuisteam heeft twee wedstrijden rust en de twee bezoekende teams hebben een wedstrijd rust en een team speelt twee keer achter elkaar. De wedstrijden duren max 25 min zonder rust met 5 min tussen de wedstrijden.


De Zaalcommissie is op zoek naar vrijwilligers!
De Zaalcommissie is nog op zoek naar vrijwilligers voor onder andere de onderstaande activiteiten:
  • regelen van materiaal (i.s.m. de materiaalcommissie);
  • verzorgen van een informatieavond (november);
  • communicatie en samenwerking met het wedstrijdsecretariaat;
  • fungeren als aanspreekpunt voor alle zaken rondom zaalhockey.
Als je interesse hebt of mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de zaalcommissie ([email protected]).

Ook voor het zaalseizoen geldt: vele handen maken licht werk en kunnen we zorgen voor een geweldige invulling van het seizoen.

 
< terug naar vorige pagina
Snel naar: