Zaalhockey

Zaalhockey

Over zaalhockey

Zaalhockey is een leuke afwisseling in de winter en ook zeer leerzaam. De handelingssnelheid, techniek en tactiek gaan in deze periode enorm vooruit. Er wordt ook wel gezegd dat zaalhockey de beste voorbereiding is op de 2e seizoenshelft op het veld!

Zodra de winterstop begint, kunnen hockeyspelers vanaf de 8-tallen verder hockeyen in de zaal. Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari en is een andere type spel dan veldhockey.

Enkele opvallende verschillen zijn:

• Er wordt in een sporthal gespeeld met balken op de zijlijnen. Hierdoor gaat de bal niet over de zijlijn en kan de balk worden gebruikt als een soort medespeler. Als de bal over de balk gaat volgt een vrije bal voor de tegenpartij. De bal mag genomen worden één meter vanaf de balk.
  • Het veld en de doelen hebben andere afmetingen.
  • In het veld zijn er 5 spelers en 1 keeper.
  • Je hebt een speciale zaalstick en sportschoenen zonder donkere zolen nodig (vanwege strepen op de vloer). Een speciale (enkele) zaalhandschoen is aan te bevelen, maar is niet verplicht
  • Er zijn twee scheidsrechters, buiten de balken.
  • Er wordt door je team een zaalwacht ingedeeld bij thuiswedstrijden om wedstrijden goed te laten verlopen. De zaalwacht houdt o.a. de stand en tijdswaarneming bij aan de wedstrijdtafel en treft voorbereidingen als balken leggen of opruimen bij eerste/laatste wedstrijd van de dag.

Meer gedetailleerde informatie kun je teruglezen in ons zaalhockey handboek.

Trainingen

De gemeente Waalwijk heeft aangegeven dat enkel in de sporthallen De Slagen, Waspik, Zidewinde en gymzaal Mesdaglaan; zaalhockey mag worden gespeeld. Bij het reserveren van benodigde zaaluren is er zoveel mogelijk rekening gehouden met een extra kwartier voor het leggen en opruimen van de zaalbalken.

Als zaalcommissie zijn we ervan bewust dat voor een aantal zaaltrainingen het tijdstip niet ideaal is. Dit is ook besproken met de gemeente Waalwijk. Zij geven aan dat zaalsporten zoals basketbal, handbal, volleybal en badminton; gedurende het jaar vaste zaaluren hebben. De zaaluren die over blijven, worden beschikbaar gesteld aan andere sportverenigingen.

Competitie

De zaalcompetitie start op zondag 6 december en loopt tot en met zondag 28 februari 2021. De trainingen in de zaal beginnen vanaf maandag 30 november en de laatste trainingen zullen plaatsvinden in de week van 22 februari. Voorafgaand aan de start van de zaalcompetitie zullen er voorlichtingsavonden zijn.

Wedstrijdduur Zaalhockey

Iedere wedstrijd vanaf de D-jeugd duurt 40 minuten (2x20 minuten). Dit gebeurt volgens het schema A-B, B-C, A-C, waarbij A het thuisteam is.

Voor de jongste jeugd E 8-tallen geldt onderstaande

In één zaalblok worden 4 wedstrijden gespeeld (door 4 teams) waarbij het thuisteam de eerste en de laatste wedstrijd van het zaalblok speelt. Een thuisteam heeft twee wedstrijden rust en de twee bezoekende teams hebben een wedstrijd rust en een team speelt twee keer achter elkaar. De wedstrijden duren max 25 min zonder rust met 5 minuten pauze tussen de wedstrijden.

De Zaalcommissie is op zoek naar vrijwilligers!

De Zaalcommissie is nog op zoek naar vrijwilligers voor onder andere de onderstaande activiteiten:

• regelen van materiaal (i.s.m. de materiaalcommissie);
  • verzorgen van een informatieavond (november);
  • communicatie en samenwerking met het wedstrijdsecretariaat;
  • fungeren als aanspreekpunt voor alle zaken rondom zaalhockey.

Als je interesse hebt of mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de zaalcommissie ([email protected]).

Ook voor het zaalseizoen geldt: vele handen maken licht werk en kunnen we zorgen voor een geweldige invulling van komend zaalseizoen.

Belangrijke documenten: